BOZANIN SERVİSİ VE HAZIRLANMASI

Yazar on Oca 4th, 2009

Bozanın Tanımı ve Özellikleri

Mısır, arpa, çavdar, yulaf, buğday, karabuğday gibi tahıllar, su, un, şeker, yoğurt ve kuru maya katkısı ile su içinde bekleme, haşlama, buzdolabında bekletme, tekrar pişirme, Soğutma gibi işlemlerden geçip fermantasyonu (mayalanması) yapılan, vanilya ve tarçın Eklenerek hazırlanmış soğuk olarak servis edilen geleneksel içeceğimize boza adı verilir. Günümüzde Türkiye?den başka, Kırım, Volga Yöresi, Kafkasya, Türkistan, Balkanlar, Macaristan, Mısır, Arabistan ve İran?da da yapılmaktadır. TÜBİTAK bünyesinde yapılmış olan bir araştırmada bozanın insan sağlığı açısından Son derece yararlı bir besin olduğu ortaya çıkmıştır. Bir litresinde 1000 kalori bulunan Bozanın içinde, A ve B vitaminlerinin dört türü ile (B, B6, B12 gibi) C ve E vitaminleri bulunur. Boza, mayalanma sırasında, gıda maddelerinde çok az bulunan, çok değerli olan Laktik asit üretir. Bu yüzden hazmı kolaylaştırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Satın aldığımız ya da evimizde yaptığımız boza da çeşitli özellikler bulunmalıdır:

·Bozadaki alkol oranı %2?yi geçmemelidir.

·Bozanın yapımında doğal maddeler kullanılmalıdır.

·Mayalandırılan boza en az üç gün dinlendirilmelidir.

·Boza koyu kıvamlı, tatlımsı, mayhoş bir içecek türüdür.

·Boza genelde kış aylarında üretilir ve tüketilir.

·Mayalandırma işleminde genel kurallara uyulmalıdır.

Boza yapıldıktan sonra fazla bekletilmemelidir.

Bozanın Hazırlanması ve Hazırlanmasında Dikkat Edilecek Noktalar

Türkiye?de genellikle darıdan yapılan boza, başka ülkelerde yapıldığı yerin başlıca ürününe göre mısır, arpa, çavdar, yulaf, buğday, karabuğday, Arnavut darısı, gernik gibi tahılların unu, bazen de pirinç ve ekmek, nadir olarak kenevir unu ve karamuk mayalandırılarak yapılır. Kepeği alınmış darı unu kazanda kavrulup, yumruk veya tokmakla dövülerek suyla hamur haline getirilip pişirilir. Ardından geniş tepsilere alınarak soğutulur. Soğuduktan sonra elekten geçirilip içine biraz su biraz da şeker ilave edilerek ham boza elde edilir. Ham haldeki bu boza ise eski bozayla karıştırılıp mayalanmaya bırakılarak serin yerde 3?7 gün dinlendirilir. Üzerinde küçük kabarcıkların oluşmasıyla birlikte boza hazır hale gelir. Ülkesine göre alkol oranı %2?6 arasında değişir. Mayhoş boza günümüzde dut ağacından fıçılarda değil, paslanmaz çelik tanklarda üretilmektedir. Bozanın mevsimi 15 Eylül?15 Mayıs arasıdır.

Soğuk kış gecelerini tatlandırmak için boza yapılmak istenirse pratik bir tarifimiz

Aşağıda verilmiştir:

Malzemelerimiz iki su bardağı bulgur, iki su bardağı su ve iki su bardağı şekerden

Oluşmaktadır. Bulgur bir gece önceden ıslatılır ve kabarmaya bırakılır. Bulgurlar iyice kabardıktan sonra üzerine iki bardak su ilave edilerek, orta ateşte pişirilir. Piştikten sonra tel süzgeçten Geçirilerek içine toz şeker konulur. Bu karışım üç gün dinlendirilerek mayalanması sağlanır ve karışım yüzeyinde kabarcıklar oluşmasıyla birlikte boza hazır hale gelir. Bardaklara Doldurulan bozanın üzerine tarçın serpilir.

Farklı malzemelerden yapılmış boza tarifleri:

?BOZANIN YAPIMINDA KULLNILAN MALZEMELER

(12 Porsiyon luk)

Su bardağı bulgur (Bulgur yerine darı, arpa ya da bulgur-darı karışımı da kullanılabilir.)

·21 su bardağı su

·2 çorba kaşığı un

·½ su bardağı yoğurt

·½ tatlı kaşığı kuru maya

·2,5 çorba kaşığı şeker

·½ çorba kaşığı vanilya

·2 çorba kaşığı tarçın

Bozanın Hazırlanışı:

Bulguru büyük bir tencereye koyup 12 bardak su ile üzeri kapalı olarak oda Sıcaklığında 1 gece bekletin. Kısık ateşte 2 saat pişirin. Mutfak robotuna koyup çekin ve Süzgeçten geçirin. Karışımı buzdolabına koyun. Süzgecin üzerinde kalan bulguru yeniden tencereye koyun ve 8 bardak su ilave edip kısık ateşte 1 saat daha pişirin. Süzgeçten geçirip buzdolabına koyun. Unu küçük bir tencereye koyup üzerine 2/3 bardak su koyun ve kısık ateşte sürekli koyulaşıncaya dek pişirin. Ateşten alıp içine 2 çorba kaşığı şeker koyup eriyinceye dek karıştırın. Ilıyınca içine yoğurt katın. Mayayı ¼ bardak ılık suda ezip 5 dakika bekletin ve yoğurt karışımına katın. Ilık Ortamda 30 dakika bekletin. Mayalı karışımı ezilmiş bulgura ekleyip oda sıcaklığında yaklaşık 1?2 gün bekletin ve ara sıra karıştırın. Vanilya ve kalan şekeri ekleyip şeker iyice eriyinceye kadar karıştırın. Bu karışımı soğumak üzere buzdolabında bekletin. Tarçın ilave ederek servise hazırlayın.

? BOZA Yapımında kullanılan Malzemeler:

·3 su bardağı bulgur

·Kahve fincanı pirinç

·Su bardağı toz şeker

·1 bardak eski boza ya da kibrit kutusu büyüklüğünde maya

Bozanın Hazırlanışı: Bulgurlar akşamdan bol su ile ıslatılır. Ertesi gün bulgurlar ve pirinç iyice Ezilinceye kadar pişirilir. Mikser ile çırpılır ve ince süzgeçten geçirilir. Bu karışım hafif ateşe konur. İçine şeker katılır ve eriyinceye kadar karıştırılır. Sonra ateşten alınır. Bir yerde ılınmaya bırakılır. Arada bir karıştırılır. Ilıklaştıktan sonra içine eski boza ya da ılık suyla ezilmiş maya katılır. İyice karıştırılır. Bu karışımın ağzı kapatılarak, 20?25 derecelik bir yerde, arasıra karıştırılarak 2?3 gün bekletilir. İçinde göz göz hale gelmiş kabarcıklar görülürse olmuş demektir. Daha sonra karışım serin bir yere alınır ve soğumaya bırakılır.

Bozanın Saklama Koşulları

Boza, mayalı ve gıda bakterilerinin yaşadığı bir içecek olduğundan koruma şartları Çok önemlidir. Hazırlanan boza dışarıda bırakılmamalıdır. Bu karışım hemen buzdolabına Konmalı ve 2?3 gün içerisinde tüketilmelidir. Boza hava alabilen, sağlıklı cam şişede saklanmalı ve satışa sunulmalıdır. Şişelenmesi sırasında fermantasyonu devam eden bozanın çok hızlı tüketilmesi .

Yorum Yapın

Önemli not : Yorumunuz denetim için bekliyor.. Yazıya uygun olmayan yorumlar yayınlanmayacaktır.