ÇAMAŞIRLARI GRUPLANDIRMA

Yazar tarih Oca 24th, 2009

ÇAMAŞIRHANE ÇALIŞMA KURALLARI

 

Çamaşırhane (Linen Room),İşletmenin, konukların ve personelin çamaşırlarının gruplandırıldığı, dikiş-tamirinin yapıldığı, yıkanıp, sıkılıp,ütülendiği, katlanıp depolarda saklandığı ve çamaşır alışverişinin yapıldığı bölümdür.

Çamaşırhanenin Bölümleri

a) Temiz çamaşır: Yıkanan, dikiş ve tamiri yapılan, ütü vekolası biten çamaşırlar kontrol edildikten sonra kendilerine mahsus olan raflara yerleştirilir. Çamaşır dolabının kapısı, toz girmeyecek şekilde sıkıca kapatılmalıdır. devamı »

BANYO BUKLET MALZEMELERİ

Yazar tarih Oca 20th, 2009

Konuğun banyodaki gereksinimini karşılamak ve işletmenin reklamını yapmak için her konuğun gidişinden sonra yenilenen ve gelen konuğun kullanması için banyoya belli bir düzen dahilin de konulan tüketim malzemeleridir Konuğa verilen hizmetin amacına ulaşabilmesini kolaylaştırmak, konuğun banyoda ihtiyaç duyabileceği  gereksinimlerini karşılamak ve işletmenin reklamını yapmak için buklet malzemeleri kullanmak önemlidir.

Banyo Buklet Malzeme Çeşitleri devamı »

ARMATÜR TEMİZLİĞİ

Yazar tarih Oca 20th, 2009

Fransızca armatüre sözcüğünden gelmektedir. Takıldığı boru veya kabın içindeki suyu İstenildiğinde akıtabilecek bir düzende yapılmış açılır, kapanır alettir.

Banyo Armatür Çeşitleri,Banyoda kullanılan armatür çeşitleri bulunduğu yere göre adlandırılır: Lavabo armatürleri, banyo armatürleri, bide armatürleri, ankastre stop valfi (Rezervuar için) Banyo armatürlerine bağlı duş hortumları ve ankastre stop valfi hortumları yüksek basınç, sıcaklık kaybı ve darbelerden etkilenmemesi için çelik örgülü olması gerekir. devamı »

KLOZET VE BİDE TEMİZLİĞİ

Yazar tarih Oca 20th, 2009

Klozet: Otel odasında konuğun tuvalet gereksinimini giderdiği yerdir. Kolay temizlenen malzemeden olmalı ve rengi banyonun rengine uygun olmalıdır.

Bide: Klozet kullanımından sonra belden aşağı bölgenin yıkandığı kişisel Temizliğinin yapıldığı yerdir. Klozetin yanında yer alan ve klozeti tamamlayan Renkte olmalıdır. Kullanım alanının az olması ve banyoların yeterli genişlikte olmaması nedeniyle çoğu İşletmelerde bulunmamaktadır.

devamı »

LAVABO TEMİZLİĞİ

Yazar tarih Oca 20th, 2009

El yüz temizliğinin yapıldığı yerdir. Aynı zamanda tıraş olmak ve makyaj yapmak için de kullanılan seramik veya fayans yerlerdir Kaliteli seramikten yapılmış, darbelerden ve temizlik gereçlerinden çabuk etkilenmeyen, suyu dışarıya sıçratmayacak genişlikte olan, yüksekliği 70- 75 cm? yi aşmayan özellikte olmalıdır. Su tahliye ağzı yeterli genişlikte ve muslukları olmalıdır. Bir tezgâh üzerine monte edilmiş ayaklı veya ayaksız olanları da bulunmaktadır. Metal ve emaye kaplamalı lavabolarda kimi işletmeler tarafından kullanılmaktadır. devamı »

KÜVET-DUŞ TEKNESİ TEMİZLİĞİ

Yazar tarih Oca 20th, 2009

Küvet ve duş teknesi, insanların yıkanma gereksinimlerini karşıladıkları yerlerdir.Banyo küveti: Banyo ihtiyacının karşılandığı ve içine su doldurularak kullanılan küvettir Duş teknesi: Duş alınan zeminin yüzeyinde bulunan küçük ve alçak küvettir. Genellikle fayans veya emaye kaplamalı araçlardır

Özellikleri,Küvet ve duş teknesi; suyun dışarı taşmasını engelleyen genişlikte, musluktan akan suyun rahatlıkla gidebileceği gideri olan, leke tutmayan, yıkanması kolay, su ve deterjandan etkilenmeyen, kaymayan ve dayanıklı malzemeden yapılmış olmalıdır. devamı »

SERAMİK ? FAYANS YÜZEYLERİN TEMİZLİĞİ

Yazar tarih Oca 20th, 2009

Banyo İnsanların kişisel temizliğinin yapıldığı ve tuvalet ihtiyacının karşılandığı özel olarak Düzenlenmiş bölümdür. Banyolar suya dayanıklı, kolay temizlenebilen malzemelerle döşenmiş, kir ve mikrop barındırmayan rahat  temizlenebilen yüzeye sahip olan alanlardır

 Banyo temizliğinde hijyenin önemi ,Hijyen sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümü olarak tanımlanabilir. Banyolar, başta kişinin kendi sağlığı olmak üzere başkalarının da sağlığını tehdit edebilecek alanlardır. Bu nedenle banyolarda temizliğin sadece görünür kirlenme olduğunda değil, görünmeyen tehlikeler için de yapılması gerekir. devamı »

SOĞUK ÇORBALAR

Yazar tarih Oca 13th, 2009

 Soğuk Çorbaların Özellikleri

Çorbalar kış mevsiminde ısınmak için içilir. Yaz mevsiminde ise sıcak çorba daha fazla terlemeye neden olmaktadır. Yazın sıcak günlerinde ve özellikle sıcak yörelerde hem serinlemek hem de karın doyurmak için soğuk çorba içilir. Mevsimlere göre yeme içme alışkanlıklarını değiştiren, sağlıklı beslenmeye gereği kadar önem veren atalarımız, sıcak havaların gelmesiyle beraber soğuk çorba içmeye başlamışlardır. Soğuk çorbalar sıcak yaz günlerinde hem serinlemek hem de karın doyurmak için içilir. Örneğin, Anadolu?da ayran çorbası, Siirt?in mihir çorbası devamı »

FARKLI ULUSLARA AIT OZEL CORBALAR

Yazar tarih Oca 13th, 2009

Farklı Ulusların Mutfak Kültürü, Temel çorbalardan farklı özelliklere sahip farklı uluslara ve kültürlere ait çorbalara özel çorbalar denir. Bir ülkede yöreler arasında bile damak tadı, mutfak kültürü değişmektedir. Ülkeler veya uluslar arasında lezzet, hazırlama, mutfak kültürü farklarının olması kaçınılmazdır.Bu farklılıkların yanında dünyanın her tarafında pizza, pizza olarak vardır ve İtalyanların olduğu bilinir. Fransızların fileminyonu dünyanın her yerinde aynı şekilde hazırlanır. Türklerin şiş kebabını yurdumuza gelen her turist ister. Farklıülkelerin mutfak kültürüne söyle bir bakacak olursak; devamı »

İŞ KAZALARINDA YAPILACAK HUKUKİ İŞLEMLER

Yazar tarih Oca 10th, 2009

İş kazasının İşverene Bildirilmesi

İşyerinde meydana gelen iş kazasında, kazaya uğrayan çalışana ilk yardım müdahalesi yapılırken aynı anda hiç vakit geçirilmeden varsa kurum hekimi tarafından, yoksa idari kademeler aracılığı ile durum işverene bildirilmelidir.İş kazasının iş yerinde idare ve iş güvenliği bürosu arasındaki bildirime iç bildirim denilmektedir.İç bildirimin yapılması ile işverenin SSK ile temas kurmasının sağlandığı gibi, kazanın tekrarını önlemek için sebeplerin araştırılması ve tedbir alınmasına da imkân sağlanmaktadır. devamı »

Sonraki »