TURİZM VE OTELCİLİK PORTALI

KÜVET-DUŞ TEKNESİ TEMİZLİĞİ

Yazar on Oca 20th, 2009

Küvet ve duş teknesi, insanların yıkanma gereksinimlerini karşıladıkları yerlerdir.Banyo küveti: Banyo ihtiyacının karşılandığı ve içine su doldurularak kullanılan küvettir Duş teknesi: Duş alınan zeminin yüzeyinde bulunan küçük ve alçak küvettir. Genellikle fayans veya emaye kaplamalı araçlardır

Özellikleri,Küvet ve duş teknesi; suyun dışarı taşmasını engelleyen genişlikte, musluktan akan suyun rahatlıkla gidebileceği gideri olan, leke tutmayan, yıkanması kolay, su ve deterjandan etkilenmeyen, kaymayan ve dayanıklı malzemeden yapılmış olmalıdır.

Temizliğin Önemi

İnsanlar banyo ihtiyaçlarını karşılarken küvet ve duş teknesine çıplak tenle temas ederler. Bundan dolayı bu yerler, enfeksiyon riski kapmaya en uygun yerlerdir. Kayma ve çarpmalarında en yogun olduğu yerler oldukları için çok dikkatli temizlenmeleri gerekir.Bataryaların alt kısmı, duş fıskiyesi, gider deliği, gider tapası ve tapa zinciri mikro organizmaların özellikle toplandığı ve üremelerine elverişli yerler oldukları için çok dikkatle ve özenle  temizlenmelidir. Bunun yanında çarpma ve kaymaların yaşanmaması için temizlik İlaçları ile temizlendikten sonra çok iyi bir şekilde durulanmalı, bu işlemden sonra da iyi bir Şekilde kurulanmalıdır.

Temizlik Araç ve Gereçleri

Araçlar:

·     Eldiven

·     Sünger

·     Bez

·     Fırça

Fırçalar; banyo duş küvetini rahat temizleme imkanı sağlayan, duş ve kuveti çizmeyecek, sudan ve deterjandan etkilenmeyen, mikroorganizma barndırmayan ve temizliği kolay olan türden olmalıdır.

Gereçler:

·     Ovucular

·     Sıvı temizlik maddesi

Temizleme Metotları

·     Arıza kontrolü

Küvet ve duş teknesi ile aksesuarlarının arızası varsa (duş küvet veya teknesi çatlak,bataryalar su akıtıyorsa, su gideri tıkalı,duş fıskiyesi bozuk) rapor edilmeli, temizleme işlemi arıza giderildikten sonra yapılmalıdır. aksi takdirde temizlenen yer tekrar kirleneceğinden zaman, enerji, su ve deterjan kaybı meydana gelir.

·     Güvenlik önlemini alma

Temizliğe başlamadan önce kullanılmış sabun,şampuan gibi kaymalara neden olacak eşyalar alınmalı, tıkalı giderler( su tahliye borusu ) açılmalı, enfeksiyon riskine karşılık eldiven ve maske takılmalıdır.Yoğun kimyasalların kullanımında solunum yollarının etkilenmemesi için maske kullanılmalıdır.

·     Hijyen kurallarını doğru uygulama

Küvet ve duş teknesi temizliği yapılırken çalışan personel konuğun sağlığını düşünerek hijyen kurallarını tamamen uygulaması gerekir. Bunun için aşağıdaki hususları uygulamalıdır.

? Küvet ve duş teknesi temizlendikten sonra kaba ve yağlı kirlerin çözülmesi, deterjanın akıp gitmesi için sıcak su ile çok iyi durulanmalıdır.

? Durulanan küvet ve duş teknesi çok iyi kurulanmalıdır. Kurulama yapılırken konuk havluları kullanılmamalıdır.

? Bataryaların alt kısmı, duş fıskiyesi, gider deliği, gider tapası ve tapa zinciri mikro organizmaların özellikle toplandığı ve üremelerine elverişli yerler oldukları için çok dikkatli ve özenli temizlenmelidir.

? Gider deliğinde toplanan saç, kıl vb. gibi atıklar kesinlikle alınmalıdır.

? Personel çalışırken kesinlikle eldiven ve maske kullanmalıdır.

? Klozet ve bide temizliğinde kullanılan fırça, sünger, kurulama bezleri

küvet ve duş teknesi temizliğinde kullanılmamalıdır.

·     Duş kabinini temizleme

Duş kabininin günlük temizliğinde, etki derecesi yüksek olmayan sıvı temizlik ilaçları kullanılmalıdır. Duş kabininin tamamına sünger yardımıyla sürülen bu ilaçlar yağlı yüzeyleri çözdüğü ve deterjanları iyice temizlediği için daha sonra sıcak su ile iyice durulanmalı ve Kurulanmalıdır.Duş kabininin sürgülü kısımlarına, spreyle temizlik ilacı sıkılıp duş fıskiyesi yardımı ile durulanması sağlanmalıdır.

·    Duş perdesi temizliği

Yırtık, soluk ve lekeli duş perdeleri kötü görünüm sağladığı ve mikro organizma Barındırabileceği için yenisi ile değiştirilmelidir. Konukların ayrıldığı odalarda bulunan kirli duş perdeleri temizi ile değiştirilir. Kirli perde yıkanması için çamaşırhaneye gönderilir.

·    Kontrol etme

Temizliğin tamamen bittiğinden emin olmak için küvet ve duş teknesi tekrar gözden geçirilmelidir.Temizlik esnasında kullanılan sünger ve bez gibi ıslak malzemeler yıkanıp durulandıktan sonra özel torbalarına konulur. Temizlik ilaçları kapakları iyice kapatıldıktan sonra yerlerine doğru yerleştirilmelidir. Temizlikte kullanılan fırçalar iyice temizlendikten sonra kendi kabına yerleştirilmelidir. Eldiven iyice yıkandıktan sonra kurulanıp kaldırılmalıdır.

YGULAMA FAALİYETİ

Yorum Yapın

Önemli not : Yorumunuz denetim için bekliyor.. Yazıya uygun olmayan yorumlar yayınlanmayacaktır.