TURİZM VE OTELCİLİK PORTALI

LAVABO TEMİZLİĞİ

Yazar on Oca 20th, 2009

El yüz temizliğinin yapıldığı yerdir. Aynı zamanda tıraş olmak ve makyaj yapmak için de kullanılan seramik veya fayans yerlerdir Kaliteli seramikten yapılmış, darbelerden ve temizlik gereçlerinden çabuk etkilenmeyen, suyu dışarıya sıçratmayacak genişlikte olan, yüksekliği 70- 75 cm? yi aşmayan özellikte olmalıdır. Su tahliye ağzı yeterli genişlikte ve muslukları olmalıdır. Bir tezgâh üzerine monte edilmiş ayaklı veya ayaksız olanları da bulunmaktadır. Metal ve emaye kaplamalı lavabolarda kimi işletmeler tarafından kullanılmaktadır.

Temizleme Araç ve Gereç Hazırlığı

Lavabo temizliğinde kullanılacak lavabo fırçası sünger, bez, tas, eldiven tam ve eksiksiz olarak çalışan personel tarafından önceden çalışılacak yere getirilmelidir.Lavabo temizliğinde kullanılacak tüm temizlik gereçleri (genel alan temizlik maddesi,krem temizleyici, ozon bazlı çamaşır suyu) önceden tespit edilir. Yeterli miktardaki temizlik gereçleri, kat arabasına konularak temizlik yapılacak alana getirilir.

Arıza Kontrolü

Lavabolardaki arızaların en önemlileri su giderinin tıkalı olması, muslukların sürekli su akıtması, gider borusunun su kaçırması veya delinmesidir. Lavabolarda kırılma veya çatlama olması da söz konusudur. Bu gibi hallerde arıza tespit formunun doldurularak zaman kaybetmeden housekeeper?a bildirilmesi gerekir. Arıza kontrolünden sonra arıza giderilmeli ve sonra temizliği yapılmalıdır.

Lavabo Tıpa Temizliği

Lavabo giderini kapatabilmek için kullanılan küçük tıkaçlardır. Genellikle sert veya yumuşak plastikten yapılır. Bunların temizliğinde genel alan temizlik maddeleri kullanılır. Temizliği hijyen açısından çok önemlidir. Lavabo temizliği yapılırken küçük parça olduğu için gözden kaçmamasına dikkat edilmeli ve kontrollerde mutlaka bakılmalıdır.

Hijyen Kurallarına Uygun Lavabo Temizleme Teknikleri

Lavabonun üzerinde çöp, kıl, vb. atıklar söz konusu ise lavaboyu tıkamaması için mutlaka alınmalıdır. En çok kir tutan gider delikleri, gider tıpası, varsa gider tıpası zinciri, su tahliye ağzı, musluklar, muslukların lavabo ile birleştiği yer ve lavabo altları genel alan temizlik mad desi veya krem temizleyici ile temizlenir. Temizleme sırasında lavabo fırçası veya sünger kul lanılır. Temizlenen lavabo bol su ile durulanır. Temiz ve tüy bırakmayan pamuklu bez ile iyice kurulanır. Giderin suyu az çekmesi veya tıkalı olması durumunda lavabo pompa ile önceden açılmalıdır. Çalışan personel lavabo giderini açamıyorsa durum kat şefine bildi rilmelidir. Lavaboda kireç kalıntısı var ise kireç çözücü kimyasallar kullanılır. Lavabo temizliğinde kullanılan fırça, sünger, bez ve pompa hijyen açısından başka yerlerin temiz liğinde kullanılmamalıdır. Çalışan personelin sağlığı açısından eldiven kullanması şarttır.

Lavabo Tezgah Çeşidine Göre Uygun Malzeme ve Yöntemle Temizleme

Lavabo tezgâhları güzel görünüm, sudan etkilenmemesi, leke tutmaması ve kolay temizlenebilme özelliklerinden dolayı genellikle mermerlerden yapılmaktadır. Günlük temizliği genel amaçlı yüzey temizliği ve krem temizleyicilerle yapılır. Süngerle yüzey iyice yukardan aşağı veya sağdan sola hareketlerle temizlenir. Bol su ile durulanır. Tüy bırakmayan pamuklu bir bezle kurulanarak temizlik tamamlanır. Eğer pas, mürekkep veya diğer  lekelerden biri söz konusu ise ozon bazlı çamaşır suları ile temizlenir. Asitli ilaçlar bu  yüzeye zarar verir.

Lavabo Etajeri Temizliği

Etajer: Fransızca etagere kelimesinden gelip, raflı kapaksız taşınabilir dolap anlamındadır. Genellikle banyolarda havlu banyo buklet malzemeleri ve konuğun kullandığı diğer eşyaların konulduğu yerlerdir. Genellikle MDF kaplama, ahşap veya plastik malzemelerden yapılır.MDF kaplama genel amaçlı yüzey temizlik maddesi bulunan suya batırılmış bez yardımıyla temizlenir. Bez yardımı ile silinerek durulanır, kuru bez ile kurulanır. Ahşap kaplamalar ise suya batırılmış sıkılmış nemli bez ile silinip kuru bez ile kurulanır.Plastik etajerler MDF kaplamalarda olduğu gibi temizlenir.

Yapılış Maddesine Göre Havlu Askılıkları Temizleme Yöntemi

Havlu askılıkları çelik, porselen veya plastik malzemelerden yapılır. Havlu askılıklarının günlük temizliği genel amaçlı yüzey temizlik maddesi bulunan suya batırılmış nemli bez yardımı ile silinir. Nemli bezle durulanır, kuru bir bezle kurulanır. Havlu askılıkları hangi malzemeden yapılırsa yapılsın kesinlikle asitli ilaçlarla temizlenmemelidir. Plastik malzemeler sıcaktan etkilendiğ için sıcak su ile temizlenmemelidir.

 

Yorum Yapın

Önemli not : Yorumunuz denetim için bekliyor.. Yazıya uygun olmayan yorumlar yayınlanmayacaktır.