TURİZM VE OTELCİLİK PORTALI

FOSFOR

Yazar on Eki 7th, 2008

a-) Önemi ve Görevi

Kalsiyumdan sonra vücutta en çok bulunan minareldir. Yeni doğmuş bebeğin vücudunda ortalama 16-18 gram, yetişkinlerde ise 600-900 gram arasında fosfor bulunur. Vücutta ki fosforun ortalama %80 i kalsiyum ile birlikte kemik ve dişlere yerleşmiştir. Geri kalanı; öteki vücut sıvıları, kas, beyin, sinirler ve öteki dokularda bulunur. Fosforun %10 kadarı protein , lipit ve karbonhidratlarla birleşmiş durumdadır; bir kısmı enzim ve yardımcı enzimlerin yapısındadır.

Fosforun vücutta çalışmasında başlıca görevleri şunlardır:

1-)Kalsiyum ile birlikte kemik ve dişlerin yapı maddesidir.

2-) Nükleik asitlerin yapısında bulunur.

3-) Fosfolipit, fosfotprotein, yüksek enerji sağlayan ATP gibi maddelerin birçok koenzimin bileşiminde fosfor bulunur.

4-) Kanda ve öteki vücut sıvılarındaki fosfat iyonları tonponluk yaparak nötürlük düzeninin korunmasına yardım eder.

b-) İhtiyaç ve Kaynakları

Günlük fosfor gereksinmesi kalsiyum ihtiyacı kadardır. Yalnız, bebekler için önerilen fosfor miktarı kalsiyum için önerilen miktardan azdır. Bebeklerin günde 0-6 ay arasında 240mg. , 6 aydan 1 yaşına kadarda 360mg. Fosfor almaları önrilmiştir.

Fosfor her hücrede bulunur. Bu minarel, kalsiyum ve proteince zengin besinlerde yaygındır. Fosforun en iyi kaynakları etler, organ etleri, yumurta, süt ürünleri, süt ve türevleri, kuru baklagiller, yağlı tohumlar ve tahıl gibi besinlerdir. Arıtılmış olanların dışında hemen her besinde ve daha çok tohumlarında az yada çok fosfor vardır.

Fosfor ve kalsiyum; İytiyaç, kaynakları, vücüt çalışmasındaki görevleri yönünden birbirine benzerler. Fosforun emilmeside kalsiyumda olduğu gibidir. Kalsiyumun emilmesini kolaylaştıran ve zorlaştıran etmenler fosfor için de geçerlidir. Ancak, fosforun emilim oranı daha yüksek ve %70 dolayındadır.

Yorum Yapın

Önemli not : Yorumunuz denetim için bekliyor.. Yazıya uygun olmayan yorumlar yayınlanmayacaktır.