TURİZM VE OTELCİLİK PORTALI

GIDALARIN SEÇİMİ

Yazar on Nis 11th, 2009

Sağlıksız beslenme, birçok insanda, damar duvarlarının iç yüzeyinde yağ birikintilerinin oluşmasına yol açar. Zaman içinde, bu yağ birikintileri kan damarlarını daraltıp kan damarlarını daraltıp kan dolaşımını engeller. Kalbe giden yaşamsal kan damarlarının daralması ya da tıkanması ise kalp krizine neden olabilir.

Bu birikintiler büyük miktarda kan kolesterolü denen maddeyi içerir. Herkesin kanında kolesterol bulunur ama kalp hastalarında bu miktar genellikle daha yüksektir. Yüksek kolesterolün nedeni yediğimiz gıdalardır. Ama bu düzeyi etkileyen, genellikle düşünüldüğü gibi gıdalarda bulunan kolesterol değil, tükettiğimiz yağların türü ve miktarıdır. Bilmemiz gereken 3 değişik yağ türü vardır…

Doymuş Yağlar: Yüksek oranda doymuş yağ içeren bir beslenme kandaki kolesterol seviyesini ve zamanla kalp hastalıkları riskini artırır. Bu yüzden , tükettiğimiz doymuş yağ miktarını azaltmaya çalışmalıyız. Doymuş yağlar, yağlı sığır ve koyun eti gibi hayvansal ürünlerde ve katı yağlarda yüksek miktarda bulunur. Ayrıca tam yağlı süt peynir ve tereyağı gibi mandıra ürünleri de yüksek oranda doymuş yağ içerir.

Tekli Doymamış Yağlar: Zeytinyağında ve avokadoda yüksek oranda bulunur. Kandaki kolesterol düzeyini artırmadığı gibi, bazı uzmanlara göre de, düşürücü etkisi vardır.

Çoklu Doymamış Yağlar: Kandaki fazla kolesterolü düşürmede yardımcı olabilirler. Çoklu doymamış yağlar mısırözü, ayçiçeği, soya ve safran gibi bitkisel yağlarda ve bu yağlardan yapılan ‘doymamış yağ oranı yüksek’ ibaresini taşıyan ürünlerde bulunur. Uskumru ve sardalya gibi yağlı balıklar da, kanda pıhtı oluşumunu önlemede yardımcı, bir tür çoklu doymamış yağ açısından zengindirler. Çoklu doymamış yağlar sağlığımız açısından yaşamsal değeri olan ‘temel yağ asitlerini’ içerirler. Bu yüzden, toplam yağ tüketimini azaltmak ve doymuş yağlar yerine doymamış ve özellikle çoklu doymamış yağları tüketmeye çalışmak çok gerekli bir çabadır.

Gıda Seçiminiz Ne Olmalı: İlk alışverişe gittiğinizde , elinize bir ürün aldığınızda durun ve ambalaj üzerinde yazılı, miktarına göre sıraya dizilmiş içindekiler kısmını kontrol edin. Bu ürünün her zaman aldığınız ürünlere göre daha sağlıklı olup olmadığına bakın. Yani, doymamış yağ ya da sindirilebilen türden lif oranı yüksek gıdalar satın almaya çalışın,doymuş yağ, şeker ve tuz oranı yüksek gıdalara dikkatle yaklaşın.

Gençken Başlamak

Sağlıklı beslenmeye ne kadar erken başlanırsa o kadar iyidir. Çocukluk çağında başlayan alışkanlıklar hayat boyu sürer. Çocuklarınıza taze ve evde pişmiş yiyecek yedirmeye çalışın, yağlı çerezlerden ve cipslerden uzak durmalarını sağlayın. Ama büyümekte olan çocukların daha fazla enerjiye ihtiyaç duyduğunu unutmayın ve onları katı diyetlere sokmayın. Esmer ekmeği, tahılları, meyve ve sebzeleri yeterince yediklerinden emin olun.

Bu Gıdalar Yerine

  1. Tam yağlı peynir
  2. Yağlı süt ve krema
  3. Tereyağı, katı yağlar, sert margarinler
  4. Sosis. Salam gibi yağlı etler ve et ürünleri
  5. Kızartma yiyecekler
  6. Beyaz ekmek ve tatlandırılmış kahvaltılık gıdalar.
  7. Şekerli konserve meyveler , kek, bisküvi ve tatlılar
  8. Doymamış yağ oranı düşük salata sosları ve mayonez

Bu Gıdaları Tercih Edin

  1. Az yağlı peynir
  2. Yağı alınmış süt, az yağlı yoğurt
  3. Sıvı yağlar, doymamış yağ oranı yüksek margarinler
  4. Yağsız et, tavuk ve balık
  5. Izgara, haşlama ve buğulama yiyecekler
  6. Lif oranı yüksek tahıllardan yapılmış ekmek, pirinç, yulaf, hamur işi , fasulye ve baklagiller
  7. Taze meyve ve sebze, doğal meyve suları
  8. Az yağlı, doymamış yağ oranı yüksek salata sosları ve mayonez.

Düşünerek Yemek

Sağlık uzmanları tarafından geleneksel beslenme anlayışına karşı gazetelerde, dergilerde, kitaplarda ve televizyonda yapılan uyarılar bir gün meyvesini verecektir. Bu gün, birçok kişi beslenmeyle sağlık arasındaki bağlantıyı biliyor ve bu insanların sayısı her geçen gün artıyor.

Bir çok hastalık sağlıksız beslenme ile bağlantılıdır. Aşırı şişmanlık, kalp hastalıkları, sindirim bozuklukları, hatta bazı kanser türleri kötü beslenmenin sonucu olabilir.

Ama sağlığın bozulması kısa sürede olmaz. Hastalığın gelişimi hiçbir belirti olmadan yıllar sürebilir. Oysa, daha sağlıklı bir beslenmeye ve yaşam tarzına geçilmesi bütün bu hastalıkların önlenmesi için gerekli bir adımdır.

Sağlıklı bir beslenme uygulamak için aslında çok çabaya da gerek yoktur. Birkaç basit değişiklik sizi kısa sürede doğru adımlara götürecektir:

  • Yağ tüketimini ve özellikle doymuş yağ miktarını azaltın, doymuş yağlar yerine doymamış yağları tüketmeye çalışın. Daha çok taze balık, yağsız et ve tavuk eti yiyin. Sosis ve hamburger gibi doymuş yağ oranı yüksek gıdaları yememeye çalışın.
  • Kepek ekmeği, pişmiş kabuklu patates, lif oranı yüksek tahıllar, yulaf ve baklagillerin tüketimini artırın.
  • Taze meyve ve sebzelerden bol bol yiyin.
  • Tatlandırılmamış meyve suları ya da düşük kalorili hafif içecekleri yeğleyerek ve kek, puding, şeker ve bisküvi gibi şekerli gıdaları daha az tüketerek şeker miktarını azaltın.

Yemekleri pişirirken ve sofrada kullandığınız tuz miktarını sınırlandırın. Tuzlu çerezler gibi yağ oranı da yüksek gıdalar yerine taze meyve yiyin.

 Beslenmede En Önemli 6 Risk Faktörü

Yanlış beslenme dışında, kalp hastalıklarına neden olan ve akılda tutulması gereken 5 önemli faktör daha vardır. Kalp hastalıkları riskini azaltmak için yapacağınız en iyi şey bunların altısına da dikkat etmektir.

  • Sağlıklı gıdalar seçerek kalbinize yardımcı olun.
  • Fazla kilolardan kaçının
  • Yüksek tansiyonu önleyin
  • Mümkün olduğu kadar stresten uzak durun
  • Düzenli egzersiz yapın.
  • Mutlaka sigarayı bırakmaya çalışın.

 

Yorum Yapın

Önemli not : Yorumunuz denetim için bekliyor.. Yazıya uygun olmayan yorumlar yayınlanmayacaktır.