TURİZM VE OTELCİLİK PORTALI

KONUGUN YARALANMASINDA YAPILMASI GEREKENLER

Yazar on Ara 13th, 2008

Konuğun Düşmesi Sonucu Oluşabilecek Ödem, Kırık veya Çıkık Durumunda Yapılması Gerekenler

Konaklama işletmelerinde, fiziki kullanım alanlarının çokluğu ve hizmet çeşitliliği nedeniyle konuğun düşmesi sonucu oluşabilecek ödem, kırık, çıkık vb. durumlarla sıkça karşılaşılmaktadır. Bu tip kazalar işletmenin herhangi bir alanında ortaya çıkabileceği için tüm personelin bu konularla ilgili bilgi ve beceri sahibi olması gerekmektedir. Bu gibi

Durumlarda işletme personeli öncelikle durum tespiti yapıp karşılaşılan olaya göre, müdahale etmeli veya yardım istemelidir. Vücutta kemik bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Şiddetli ağrı, şişlik, morarma, şekil bozukluğu, fonksiyon bozukluğu, hassasiyet kırığın Belirtilerindendir. Kırık yer yandaki organı kesme ihtimaline karşı asla oynatılmamalıdır.

Kırık uçların hareket etmesini önlemek için kırık tarafın her iki yanına kalın karton ya da düz

Tahta ile sabitlenerek hastaneye kaldırılmalıdır. Eklemi oluşturan kemiklerden birinin yerinden ayrılmasına çıkık denir. Çıkmaya en yatkın eklemler: parmak, omuz, dirsek, kalça, ayak bileği ve çene eklemleridir. Şekil bozukluğu, hareketle artan ağrı, morarma, şişlik, hareket kısıtlanması veya kaybı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bu gibi belirtilerde konuk hareket ettirilmemeli ve derhal hastaneye götürülmelidir. Ödem, vücutta sıvı birikmesidir. Sık karşılaşılan bir sorundur. Genellikle ciddi bir hastalığın belirtisidir. Belirtileri; göz kapaklarında, ellerde ve ayaklarda şişme olmasıdır. İncinme, ezilme ve burkulma gibi durumlarda, işletme doktorundan yardım talep edilmeli. İşletme doktorunun olmaması halinde zarar gören bölgeye buz torbası konularak, en yakın sağlık kuruluşundan yardım istenmelidir.

Elektrik Çarpması, Yanık, Kesik vb. Kazalar Durumunda Yapılması Gerekenler

Konaklama işletmelerinde karşılaşılması muhtemel kazalardan olan elektrik çarpması, yanık, kesik vb, genellikle konuk ve personel dikkatsizliğinden kaynaklanmaktadır. Bu tip kazalar küçük gibi görünmelerine rağmen bazı durumlarda ölümlere bile neden olabilmektedir.

Elektrik çarpması, odalardaki veya çalışma alanlarındaki pirizler ve elektrikli aletlerden kaynaklanan elektrik kaçakları ile ortaya çıkabilir. Deri üzerinde yanık, solunum ve dolaşım

sisteminde bozukluk, bilinç kaybı sonucu düşme ve buna bağlı kırıklar elektrik çarpmasının muhtemel sonuçlarıdır. Elektrik akımına maruz kalan kişi akımdan kurtarılmaya çalışılır. Önce; akım şalterden veya sigortadan kesilir. Bu yapılamıyorsa kuru tahta veya dal ile kişi itilerek veya çekilerek akımdan kurtarılır. Çizme ve lastik eldiven giyildikten sonra kazazedeye ulaşılır. Geniş lastik parçaları, katlanmış kâğıt parçaları, naylon torbalar ve plastik maddeler de akımı geçirmediği için akımdan kurtarma işleminde kullanılır. Bilinç kaybı olan ağır yaralanmalarda en yakın sağlık ekibine haber verilip konuk hastaneye ulaştırılmalıdır.

Yanık, vücudun bir bölgesindeki dokuların yüksek ısıdan zarar görmesidir. Konukların

yaşamını tehdit etmesinin yanı sıra, oluşan doku bozukluğu estetik açıdan sorun yarattığından her zaman acil olarak tedavi edilmelidir. Yanıklar, tehlike derecesine göre 1, 2 ve 3.  dereceden yanıklar olmak üzere üçe ayrılır. En tehlikeli yanık 3. dereceden olandır.

Konuk derhal hastaneye ulaştırılmalıdır. 1. dereceden yanıklarda yanan yer soğuk suyla

Yıkanmalıdır. 2. dereceden yanıklarda ise yanan yer buzlu su içerisinde bir süre bekletilmeli,

sabunla yıkanmalı ve yanık pomadı sürülmelidir. Yazın karşılaşılan en yaygın yanık çeşidi ise güneş yanıklarıdır. Güneş yanıklarında yanan yer soğuk su ile ıslatılmalı ve temiz bir bez yanan yere örtülmelidir. Konuğa aspirin vermek, tuzlu su içirmek ve yanık pomadı sürmek de güneş yanıklarında kullanılan pratik tedavi yöntemlerindendir. Kesikler, cilt ve cilt altına zarar veren yaralanmalardandır. Bu tip yaralanmalarda sakin olunmalıdır. Çünkü kan görmek konuğun kendisini ve çevredeki konukları korkutabilir. Yapılacak en uygun şey tıbbi yardım gelene kadar (ambulans, doktor vs.) en ciddi kanamalarda bile kanayan bölgeye direkt basınç uygulamaktır.

Yorum Yapın

Önemli not : Yorumunuz denetim için bekliyor.. Yazıya uygun olmayan yorumlar yayınlanmayacaktır.