Rakı Masasının Değişmez Salataları

Yazar on Nis 9th, 2009

Madensel tuz ve vitamin kaynağı olması, iştah açmasının yanında salatalar vücudun günlük çiğ sebze ihtiyacını karşılayarak, birleşimindeki selüloz sayesinde sindirimi daha aktif hale getirir. Ayrıca yoğurt, yumurta, peynir, et, nohut, fasulye vb. ilaveler ile yapılan salatalar hayvansal ve bitkisel protein içerir.Besin bakımından insan vücuduna birçok faydası olan bu besinlerin misafir masasında hazırlanması onların göz zevklerine de hitap etmeyi sağlar. Çiğ veya pişmiş sebze ile et,balık, tahıl, süt ürünlerinin karıştırılması ile hazırlanabilecek bir çok salata çeşidi mevcuttur.

Ancak misafir masasında hazırlanacak salatanın misafirin gözü önünde hijyenik, düzenli,besin öğelerine zarar vermeden lezzet, kıvam, renk, öğelerine ve birleşimlerine dikkat ederek pratik ve çabuk hazırlanması esastır. Malzemeleri misafir masasına getirmeden önce mutfakta ön hazırlıkların da yapılmış olması gereklidir.Mutfakta bazı hazırlıklar yapıldıktan sonra misafirin önünde salata hazırlayabilmek için geridon veya servis arabasında da bazı hazırlıklarımız olmalıdır. Servis arabasının veya geri donun üzerine salata hazırlamada kullanacağımız malzemeleri eksiksiz temiz ve düzenli bir şekilde yerleştirmeliyiz.(takımlar, tabaklar vb.)

Sunacağımız salatanın özelliğine uygun servis takımlarını, karıştırma kaplarını ve kullanacağımız sosları önceden servis kurallarına uygun olarak arabamıza veya geridonu muza hazırladıktan sonra konuk masasına yanaşarak misafirin yaptığımız çalışmayı görebileceği bir yerden misafirin salatasını hazırlamaya başlamalıyız.Bu ölçütleri dikkate alarak misafir masasında hazırlayabileceğimiz bazı salatalar;

 Sezar Salata

Malzemeler: (2 Kişilik)

·     El ile Koparılarak Parçalanmış marul (2 porsiyon)

·     Rendelenmiş parmesan peyniri (3 çorba kaşığı)

·     Kuroton (tavla zarı şeklinde kesilip kızartılmış tost ekmeği veya normal ekmek? 3 çorba kaşığı)

·     Çiğ yumurta sarısı (1 adet)

·     Ançüez (Genellikle hamsi, bazen de çaça, sardalye veya tirsi balıklarından yapılan tuzlu ve yağlı ezme) filesi ( 3 adet)Tavuk da koyabilirsiniz

·     Sarımsak (1 diş)

·     Sıvı yağ (2 çorba kaşığı)

·     Hardal (1 kahve kaşığı)

·     Limon suyu (yarım limon)

·     Tuz (1 çay kaşığı)

·     Karabiber (1 çay kaşığı)

Ön hazırlık:

Salata çeşitlerini temizleyip yıkayınız ve susuz olarak sudan çıkarınız İki parmak eninde el ile kopararak Parçalayınız kurulayınız. Ekmeğin kabuğunu çıkarıp zar gibi doğrayınız ve kızartınız.

Hazırlanışı:

Büyük bir kase içerisine sarımsak ve ançüez fileleri koyup, iyice ezilerek püre haline getirilir. Sonra sırasıyla hardal, yumurta sarısı konarak karıştırılır. Hazırlanan bu karışıma mayonez yapım tekniğinde olduğu gibi yavaş yavaş sıvı yağ ve ara sıra limon suyu ilave edilir. Malzemeler tam olarak karıştığında salatanın sosu hazırlanmış demektir.Hazırlanan sosun bulunduğu kaba Koparılmış marul yaprakları konarak sos ile karıştırılır. Tuzu ve biberi ilave edilir. Rendelenmiş peyniri ve kurotonu da ilave edilerek son kez karıştırılır. Porsiyonlanarak servisi yapılır.Garnitürlemek için dolmalık fıstık ve kiraz domates de kullanılabilir.

 

Yeşil Salata

Malzemeler: (2 Kişilik)

·     Göbek marul (yarım)

·     Zeytin yağı (4 çorba kaşığı)

·     Limon (1adet)

·     Tuz (1 çay kaşığı)

·     Karabiber (1 çay kaşığı)

Ön hazırlık:

Marul yapraklarına ayrılarak iyice yıkanır. Yıkanan yapraklar uygun büyüklükte doğranır.

Hazırlanışı:

Doğranmış marul yaprakları bir kâseye konularak üzerine zeytinyağı, limon, tuz ve Biber ilave edilir. Porsiyonlanarak servisi yapılır. Misafirin arzusuna göre porsiyonlamadanÖnce kap içerisinde karıştırılabilir.Yeşil salatanın birçok usulde hazırlanması mümkündür. Marula Akdeniz yeşillikleri, Taze soğan, kiraz domates ilave edilerek de servis edilebilir. Bunun yanı sıra yine salata Malzemesi olarak kullanılan sebzeler ile birlikte hazırlanıp servisi mümkündür. (örn: Yeşil Salata havuç ile hazırlanırsa havuçlu yeşil salata olarak servis edilmektedir.) Ayrıca sosunda

Limon yerine sirke de yaygın kullanılmaktadır. Sos olarak bahsedilen sos dışında ?salata Sosları? bölümünde anlatılan soslar tercih edilebilir.

İşletmelerde sıkça kullanılan bir diğer tarif ise;Yukarıda bahsedilen yeşil salata tarifine roka, kibrit havuç ve salatalık ilave edilerek Servis sırasında üzerine keçi peyniri konan ?Akdeniz Yeşil Salata?dır.

 

Karışık Salata

Karışık salata olarak hazırlanan salata çeşidinde tam bir standart yoktur. Adından anlaşıldığı üzere salata malzemelerinin bir kısmını karıştırmak sureti ile hazırlanan salatadır.Bu salatanın hazırlanmasına birkaç örnek vereceğiz.

Malzemeler: (2 Kişilik)

·     Göbek marul (1 adet)

·     Zeytin yağı (4 çorba kaşığı)

·     Limon (1adet)

·     Yumurta (2 adet-katı)

·     Domates (4 adet)

·     Salatalık ( 4 adet)

·     Kibrit havuç (100 gr)

·     Rende kırmızılahana (100 gr)

·     Tane mısır (1 çorba kaşığı)

·     Siyah zeytin (10 adet)

Ön hazırlık:

Marul yapraklarına ayrılarak iyice yıkanır.Havuçlar, domatesler salatalıklar temizlenir.Yumurta katı pişirilip kabukları soyulur.

Hazırlanışı:

Marul yaprakları ayrılarak dizilir. Salatalıklar, domatesler ve yumurta dilimlenir.Havuçlar, çubuklar (kibrit) şeklinde kesilir. Hazırlanan malzeme marul yapraklarının üzerine yerleştirilir. Rende kırmızı lahana mısır taneleri ve zeytinler en üste yerleştirilerek süslenir.Zeytinyağı, tuz ve limon karıştırılarak salatanın yanında sos olarak servis edilir.

 

 Karışık Salata : (2)

Malzemeler: (2 Kişilik)

·     Patates (4 adet)

·     Havuç (1 adet)

·     Bezelye (1 çay bardağı)

·     Mayonez

Ön hazırlık:

Patatesler haşlanır, soyulur ve rendelenir. Havuç ve bezelye haşlanır ve küçük küçük doğranır.

 Hazırlanışı:

Haşlanıp rendelenen ve küçük doğranan sebzeler bir kap içerisinde mayonez ile karıştırılır.

Karışık Salata : (3)

Malzemeler: (2 Kişilik)

·     Kıvırcık salata (yarım)

·     Salatalık (2 adet)

·     Zeytin (4 adet)

·     Domates (1 adet)

·     Kırmızılahana (½ adet)

·     Havuç (1 adet)

·     Pancar turşusu (2 adet)

·     Karışık turşu (20 gr)

·    . Maydanoz (yarım Demet)

·     . Dereotu (yarım Demet)

·     .Mısır tanesi (2 yemek kaşığı)

·     .Zeytin yağı (½ su bardağı)

·     Sirke (1,5 yemek aşığı)

·     Limonun suyu (1 adet)

·     .Tuz

·     Hazırlanışı:

Kıvırcık salatayı iyice yıkayıp doğrayınız, geniş bir kabın içine alınız. Daha sonra salatalık, domates ve turşuyu doğrayıp kıvırcığın üzerine ekleyiniz. Kırmızı lahana ve havucu rendeleyiniz, maydanoz ve dereotunu ince kıyınız, bunları da kaba ilave edin. Kaba en son mısır taneleri ve zeytini koyunuz Derince bir kasenin içinde zeytinyağı, sirke, limon ve tuzu iyice çırpınız, doğradığınız malzemeyle sosu iyice karıştırınız. Dörde pay ederek servis yapınız.

Mimoza Salata

Malzemeler: (2 Kişilik)

·     Göbek marul (1 adet)

·     Yumurta sarısı (1 adet-katı-rendelenmiş)

·     Semizotu (1/2 demet)

·     Roka (1/2 demet)

·     Sarı biber (2 adet)

·     Beyaz peyniri (100 gr)

·     Vinegret sos veya Anadolu sos

Ön hazırlık:

Göbek marul kökü kesilerek, yeşilliklerle beraber iyice yıkanır. Yumurta haşlanıp sarısı çıkartılır ve rendelenir.

Hazırlanışı:

Göbek marul ortadan ikiye kesilir. Yarım olarak Salata tabağına yerleştirilir. Marulun üzerine roka, semizotu ve doğranmış biber konulur. Üzerlerine yumurta sarısı ve rendelenmiş peynir serpilir. İsteğe göre sos yanında veya üzerine dökülerek servis edilir.Mimoza salatasında dekoratif amaçlı veya göbek salata yerine mutfakta kullanılan diğer yeşilliklerde (yeşil soğan, maydanoz, tere vb.) kullanılabilir.Ayrıca mimoza salatasının bir değişik hazırlama şekli ise meyvelerledir. Portakal, üzüm ve muz soyulup temizlendikten sonra ince ince kesilip yumurta sarısı yerine bu meyveler kullanılabilir.

 

Parizyen Salata

Malzemeler: (2 Kişilik)

·     Göbek marul (1/2 adet)

·     Kıvırcık Marul (3 yaprak)

·     Roka (5 Yaprak)

·     Tere (5 Dal)

·     Maydanoz (6 dal)

·     Yumurta (1 adet)

·     Zeytin ( 4 adet)

·     Kırmızı Turp ( 4 adet- küçük)

·     French dressing (1 kahve fincanı)

·     Kabak (1 adet)

·     Havuç (1 adet)

·     Domates ( 1adet)

·     Salatalık.

Ön hazırlık:

Kırmızı turp, kabak, havuç, domates haşlanır. Arzuya göre salatalıktan sebze sepeti yapılır. Yumurta haşlanıp dilimlenir.

Hazırlanışı:

Tüm yeşillikler küçük parçalar halinde doğranır. Bir kase içerisinde french dressing ile karıştırılır. Salata tabağına konup, üzerine kırmızı turp, kabak, havuç, domates ve salatalıktan parizyen kaşığı ile çıkartılan malzemeler yerleştirilir. Katı yumurta dilimleri,zeytin, kırmızı turp (dilim, gül vb. şekillerde) garnitürlenerek servis edilir.Yeşillik olarak bahsedilen sebzeler mevsim özelliğine göre değişiklik gösterebilir.Ayrıca sos ile beraber hardalda isteğe göre salatanın yanında verilebilir.

 

Waldorf Salata

·     Malzemeler: (2 Kişilik)

·     Elma (2 adet-orta boy)

·     Kereviz (1 adet-orta boy)

·     Mayonez (3 çorba kaşığı)

·     Portakal (1 adet)

·     İç ceviz (8 adet)

·     Kiraz domates (2 adet)

·     Tuz, karabiber, limon suyu

Ön hazırlık:

Elma ve kereviz soyulup rendelenir. Kararmaması için limon suyu sıkılır. Portakallar soyulup ince ince kesilir.

Hazırlanışı:

Mayonez bir kap içerisine konur. Elma ve kereviz rendesi ilave edilerek iyice karıştırılır. Yeteri kadar tuz ve biber ilave edilir. Hazırlanan karışım salata kâsesine konduktan sonra üzeri portakal dilimleri, ceviz ve kiraz domates ile garnitürleşerek servis edilir.Salatanın dekoratif görünmesi için Lollorosso ve endivien yeşilliği, havuç ile garnitürleşebilir. Sos olarak French dressing veya kokteyl sos da kullanılabilir.

 

Şef Salata (1)

Malzemeler: (2 Kişilik)

·     Yeşil salata (2 porsiyon-doğranmış)

·     Rozbif (2 çorba kaşığı-jülyen doğranmış)

·     Kaşar peyniri (2 çorba kaşığı-jülyen doğranmış)

·     Jambon (2 çorba kaşığı-jülyen doğranmış)

·     Tavuk eti (2 çorba kaşığı-jülyen doğranmış-söğüş)

·     Katı yumurta (2 adet-soyulup dilimlenmiş)

·     Zeytin (8 adet)

·     Halka domates (2 adet)

·     Sarı biber (2 adet)

·     French dressing sos(8-10 cl)

Ön hazırlık:

Yeşil salata iyice yıkanıp porsiyon miktarına ve servis edilecek salata kasesinin veya tabağının büyüklüğüne göre doğranır. Rozbif, kaşar peyniri, Jambon, tavuk eti (söğüş hazırlanan) Jülyen(İnce uzun dilimler halinde) doğranır.

Hazırlanışı:

Yeşil salata kesilmiş şekilde salata tabağına yerleştirilir. Üzerine Jülyen kesilmiş malzemeler yatay-diklemesine sıra ile konur. Dilimlenmiş yumurta ve zeytin ile süslenerek isteğe göre üzerine sosu dökülür veya yanında götürülerek servisi yapılır.Genellikle işletmeler tarafından tercih edilen bu hazırlama usulü dışında; şef salatanın başka bir hazırlama usulü ise;Büyük bir kase içerisine yumurta zeytin ve sos haricindeki malzemeler konulur.Üzerine sos dökülerek karıştırılır. Salata kâselerine porsiyonlanır. Yumurtalar dörde bölünüp üzerine yerleştirilir. Zeytin ile garnitürlenerek servis edilir.

 

   

Şef Salata: (2)

·     Malzemeler: (2 Kişilik)

·     Bir adet göbek salata

·     Bir adet kıvırcık salata

·     Bir demet tere

·     Bir demet roka

·     100 g. dana jambon

·     100 g. piliç jambon

·     100 g. kaşar peyniri

·     100 g. Macar salamı

·     2 adet kırmızıbiber

·     8 adet taze kuşkonmaz

·    sos için:

·     Dört çorba kaşığı mayonez

·     Bir fincan sirke

Hazırlanışı:

Göbek salatayı, kıvırcık salatayı, tere ve rokayı ince ince doğrayarak bir tabağa koyunuz. Dana jambon, piliç jambon, kaşar peyniri ve Macar salamını ince şeritler halinde doğrayınız. Ardından yine ince uzun doğradığınız kırmızıbiberlerle harmanlayınız. İkiye böldüğünüz kuşkonmazları da ekleyiniz. Harmanladığınız malzemeyi yeşil salatanın üzerine serpiştiriniz. Başka bir kapta sos için tüm malzemeyi bir çırpma teliyle karıştırınız.

Hazırladığınız salatanın üzerine gezdiriniz. Haşlanmış yumurta ve kiraz domateslerle süsleyerek servis yapabilirsiniz.

 

Salata Garnitürleri

Salata garnitürleri salataya son şeklini veren; güzelliğini, çekiciliğini tamamlayan süslerdir. Salatada renk ve şekil uyumunu garnitürü tamamlar. İyi bir salata için,malzemelerin birbirini bütünler nitelikte olması gerekir. Örneğin kabakla dereotu, domatesle fesleğen, cevizle peynir birlikte kullanıldığında iyi sonuç verir.Ayrıca parlak renkleri ile de salataların görünümünü güzelleştiren bazı salata garnitürleri;

·     Kereviz sapları

·     Yeşil biber halkaları

·     Yuvarlak havuç

·     Salatalık turşusu

·     Salatalık dilimleri

·     Halka soğanlar

·     Dilimlenmiş domates

·     Mısır

·     Yeşil domatesler

·     Dolmalık fıstık

·     Kokteyl kirazı

·     Kiraz domates

·     Peynir çeşitleri vb.

Özellikle meyve salataları ile sık olmasa da bazı salatalarda taze meyveler, baharatlı elmalar, şeftaliler, karpuz turşuları da garnitür olarak kullanılabilmektedir.

Yorum Yapın

Önemli not : Yorumunuz denetim için bekliyor.. Yazıya uygun olmayan yorumlar yayınlanmayacaktır.