TURİZM VE OTELCİLİK PORTALI

OTELCİLİKTE YATAK YAPIM MALZEMELERİ

Yazar on Ara 18th, 2008

Yatak Çeşidine (sayısına) Göre Oda Tipleri ve Özellikleri:

a) Tek kişilik oda (single room): Konuğun konaklarken ihtiyaç duyabileceği mobilyalarla döşeli içerisinde banyo ve tuvaletin bulunduğu, ısıtma, havalandırma, aydınlatma sisteminin olduğu bağımsız bir bölümdür. Bir tane, tek kişilik yatağın bulunduğu oda tipidir.

b) Çift kişilik oda (double room): Konuğun gereksinimini karşılayacak, donanımlarla düzenlenmiş, hacim olarak daha büyük, içerisinde bir tane çift kişilik yatağın bulunduğu oda tipidir.

c) İki kişilik oda (twin bed): Konuğun gereksinimini karşılayacak, donanımlarla düzenlenmiş, hacim olarak daha büyük içerisinde iki tane tek kişilik yatağın bulunduğu oda tipidir.

d) Üç Kişilik Oda (Triple room) : Konuğun gereksinimini karşılayacak, donanımlarla düzenlenmiş, hacim olarak büyük, içerisinde bir tane çift kişilik, bir tane tek kişilik veya üç tane tek kişilik yatağın bulunduğu oda tipidir.

e) Dört Kişilik Oda (Double double room): Konuğun gereksinimini karşılayacak, donanımlarla düzenlenmiş, hacim olarak daha büyük, içerisinde, iki tane çift kişilik yatağın bulunduğu veya dört tane tek kişilik yatak ya da bir çift kişilik, iki tane tek yatağın bulunduğu oda tipidir.

 Fiziki Yapılarına Göre Oda Tipleri ve Özelikleri

a) Suit Oda: Bir salon, bir oturma odasının, bir veya daha fazla tam donanımlı yatak odasına bağlanması ile oluşan oda tipidir. Bir tuvalet – banyo, geniş ölçüleri olan divan tipi yatakları, koltuklar, telefon, lüks dekor, giysiler ve bavullar için yer, kişiye özel kasa, mini bar / buzdolabı, güzel manzara, çiçekler havalandırma/iklimlendirme, oda servisi, kullanılan yüksek kaliteli mobilyalar ve temizlik için çok yüksek standartlar içerir.

Ø Küçük Suit Oda: Suit odaya nazaran bir salon ve tam donanımlı yatak odasından meydana gelen suit oda tipidir.

Ø Büyük Suit Oda (presidental suite) : Ekstra olarak döşenmiş, bir büyük salon, bir oturma odası, bir veya daha fazla yatak odası, davetler için uygun bar ve mutfağı bulunan, her türlü ihtiyaçların karşılandığı, genellikle yüksek düzeydeki misafirlere hizmet veren çok kaliteli odadır.

b) Studio Room (Mutfak ve salon içeren oda ) : Yatağa dönüşebilen bir kanepenin veya duvara monteli bir yatağın bulunduğu, içerisinde mutfağın olduğu oda tipidir.

c) Connectıng Room (Birbirine içten geçiş kapısı bulunan yan yana oda ) :Genellikle çocuklu ailelerin tercih ettiği birbirlerine bağlantısı bulunan oda tipidir.

d) Adjoining Room (Dıştan girişli yan yana odalar.): Yan yana yer alan, aralarında herhangi bağlantı olmayan oda tipidir.

e) Standart Oda:Konuğun temel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmiş oda tipidir. En az 20 m²

f) Corner Room (köşe oda): Otellerdeki köşe odalarıdır. Bu odalar manzara olarak tercih edilir

 Odaların Özellikleri

a) Otel odasının önemi: Konuğun ihtiyaçlarına uygun düzenlenmiş oda, geceyi rahat,uyuyarak geçirmesi ve güne zinde başlaması için önemlidir.

b) Odaların, Müşteriler Açısından Taşıması Gereken Özellikler:

Ø Konuk odaları aydınlık, havadar ve temiz olmalıdır.

Ø Konukların temel ihtiyaçlarını karşılayan, teknik donanıma sahip olmalıdır.

Ø Konukların rahat etmelerini sağlayacak mobilyalarla donatılmalıdır.

Ø Konukların rahat hareket edeceği genişlikte olmalıdır.

Ø şemeler göz alıcı rahatlatıcı ve kullanışlı olmalıdır.

c) Odaların, Personel Açısından Taşıması Gereken Özellikler:

Ø şemeleri, kolay temizlenen, sağlam ve kullanışlı olmalıdır.

Ø Temizlik esnasında kullanılacak alan, rahat hareket edilebilecek ve temizlik araçlarını kullanabilecek genişlikte olmalıdır.

Ø Odada kullanılan mobilyalar, kolay çekilebilir özellikte olmalıdır.

Ø Odanın havalandırılabilir ve aydınlık olması gerekir

Yatak Yapım Malzemeleri

Yatak, uyumak için yatılan yerdir. Yatak, karyola ve döşekten oluşur. Tek kişilik ve çift kişilik yatakların yanı sıra, yatağa dönüştürülebilir kanepe ve portatif çeşitli yatak tipleri vardır.Sağlıklı bir uyku için yatağın bazı özellikler taşıması gerekir.

Yatak:

Ø Sıhhi (terletmeyen, üşütmeyen, alerjik olmayan vb.),

Ø Sessiz (yayları sağlam),

Ø Ortopedik (vücudun şekline uygun),

Ø Sağlam (yırtılmamış, sökülmemiş, deforme olmamış),

Ø 15-20 cm kalınlıkta,

Ø Hafif ve taşınabilir olmalıdır.

Karyola (Baza):

Ø Üzerine yatak (döşek) konularak yatılan yerdir.

Ø Ahşap, metal vb. malzemelerden yapılan karyolaya yatak kasası da denilmektedir.

Ø Baza: Ahşaptan yapılan içi sandık şeklinde olan ve yukarı ılan üzerine yatak konan bir mobilyadır. Baş tarafı tekerlekli ayak tarafı tekerleksizdir.

Karyolanın Özellikleri

Ø Sağlam,

Ø Hafif,

Ø Hareketli (tekerlekli) ve

Ø Yerden yüksekliği 15-20 cm. olmalıdır.

1) Yatağın önemi: Yatak konuğun geceyi rahat, huzurlu geçirerek güne zinde başlamasına neden olan önemli bir oda donanımıdır.

2) Yapıldığı Malzemelere Göre Yatak Çeşitleri

a) Sünger Yataklar ve Özellikleri: Yapıldıkları malzemenin özelliğinden dolayı konuk yattığı zaman vücuduna göre esneyemediğinden, insan sağlığı ısından tercih

Edilmemektedir. Aynı zamanda içerisinde bakteri ve zararlılar barındırdığından kullanılması Çok tercih edilmez.

b) Yaylı Yataklar ve Özellikleri: Oteller için en uygun ve kullanışlı olanı, yaylı yataklar; yayların üstü ve altı, pamuk ve yün ile kapitone edilmiş ?ikiz yatak? denilen yatak türüdür. Mevsime göre yün ya da pamuk tarafı çevrilerek kullanılır.

Özellikleri:

Ø Şekil olarak çabuk bozulmaz,

Ø Uzun ömürlüdür,

Ø Yayların üstü yün ve pamukla kaplandığından her sezon kullanılır,

Ø Zararlıları yaşatmaz,

Ø Yün ve pamuk yataklar gibi her yıl özel bakım istemez,

Ø Yatağın yapılması kolaydır,

Ø Güzel yapıldığı takdirde göze hoş görünür.

3) Yatak Ölçüleri

Ø Tek kişilik: 90×190 cm.

Ø Çift kişilik: 140×190 cm.

Ø Özel ebatlar:160×200 cm. 90×200 cm.

Ø 180×220 cm.

Ø 90×205 cm. gibi ölçüler tercih edilmektedir. Bu ölçülerin tercih edilme sebebi İşletmeye gelen konukların boylarının uzun olmasıdır.

 

Ø Bebek yatağı: İşletmelere göre farklılık göstermektedir.

Ø Katlanır yatak: 90×190 cm.

Yatak Yapımında Kullanılan Araçların Özellikleri

1. Alt- üst Çarşaf

Çarşaflar keten, pamuk veya sentetik maddelerden yapıldığı gibi pamuk+sentetik, Pamuk+keten karışımından da yapılmaktadır.

a. Özellikleri: Yatağın üstüne serilen çarşafa alt çarşaf, battaniyeyi kaplamak için battaniyenin altına serilen çarşafa da üst çarşaf denir. Üst çarşafı alt çarşaftan ayıran özellik, üst çarşafın yatak başına  gelen kısmının daha kalın pay bırakılarak dikilmiş olmasıdır.

Ancak, bazı işletmelerde bir üçüncü çarşaf olarak KAPAK ÇARŞAF da kullanılmaktadır. Bu çarşaf, battaniyenin üzerine serilir.

b. Kullanım Kuralları: Kapak çarşafı serilen yatak biçimi, büyük işletmelerde veya çok önemli konukların odalarındaki yatak yapımında kullanılır. Alt ve üst çarşafların kullanımında dikkatli olunmalı, birbirlerinin yerine kullanılmamalıdır. Yapımı daha zor olan bu yatak biçimi, önemli konuklar için hazırlanır. Bazı işletmelerde nevresim takımı kullanırlar.

2. Battaniyenin Özellikleri: Yatak yaparken üst çarşafın üzerine serilerek kullanılır. İşletmeler battaniye ölçülerini belirler. Battaniyenin, desen ve renkleri dekoratif açıdan odayı tamamlamalıdır.

3. Yastık Kılıfı Özellikleri: Yastığı tamamen içine alarak, konuğun yastıkla direkt temas etmesini önleyen pamuklu bezden yapılan bir malzemedir. Standard yastığa uygun yastık boyutları 55 x 75 cm. olmalıdır.  Boyutlarının yastıktan birkaç santim daha geniş olması gerekir. Yastığa dar gelen bir kılıf nasıl görünümü bozuyorsa, bol gelen kılıf da güzel ve kullanışlı olmaz. Genellikle çift kılıf kullanılır. Alttaki iç kılıf yastığı korur, üstteki dış kılıf konuk için hazırlanır.

4. Yatak Örtülerinin Özellikleri: Konuk odasındaki, dekorasyona uygun renklerdeki kumaştan yapılır.Hazırlanmış yatağın üzerine, tüm yatağı kaplayacak şekilde örtülür. Yatağın görünümünü güzelleştirip, kirlenmesini önler. Boyutları, modeline ve yatağın tipine göre değişir.

5. Yatak Koruyucunun Özellikleri:

Yatak yıkanabilen bir malzeme değildir. Yatağın kirlenmemesi için, pamuklu dokumadan yapılmış yatak koruyucu alt çarşaftan önce yatağa serilir. Böylece herhangi bir leke ya da ıslaklık yatağa geçmeden yatak koruyucuda kalır. Yatak koruyucu sadece yatağı korumakla kalmaz, teri de emer. Bu nedenle sağlık açısında son derece önemlidir. Ayrıca, leke tutmayan malzemelerden yapıldığı ve kolay yıkana bildiği için de kullanışlıdır. Yatak koruyucu yatağın üst yüzünü kaplamalı, yataktan büyük veya küçük olmamalıdır.

6. Yorgan: Pamuktan, yünden, elyaftan yapılan, konuğun üşümesini önlemek için özellikle kış aylarında kullanılan bir yatak malzemesidir.

7. Nevresim: Yatak yapımında kullanılan, yorganın içine konulduğu, alt ucu açık dikdörtgen şekilde dikilmiş malzemedir.

8. Pike: Yaz aylarında örtünmek amacıyla kullanılır. Çeşitli renkleri olmakla beraber beyaz olanları konaklama işletmelerinde daha çok tercih edilmektedir. Tek ve çift kişilik olanları vardır.

Yorum Yapın

Önemli not : Yorumunuz denetim için bekliyor.. Yazıya uygun olmayan yorumlar yayınlanmayacaktır.