OTELLERDE ODA TURLERI

Yazar on Eki 15th, 2008

ODA TURLERI

Otel işletmelerinde müşteri odaları içindeki eşyalar, kullanım amaçları ve oda büyüklüklerine göre farklılaştırılmışlardır. bu farklılık oda fiyatlarını ve gelirlerini belirlemede etkili olduğu gibi yapılacak temizliğin süresini ve kullanılacak eşyaların sayısını ve çeşitliliğini de etkilediğinden kat hizmetleri departmanı açısından önemlidir. Otellerde müşteri odaları şu gruplara ayrılır:

Bir salon ve buna bağlı bir ya da daha fazla sayıda yatak odası bulunan konaklama ünitesidir. Süit odaların salon kısımlarına parlor denilir. Süit odalar duvarla biribirlerinden ayrılabileceği gibi, paravanlarla da ayrılabilir. Süit odanın salonu yatak odalarından bir paravanla ayrılıyorsa “Junier süit” olarak adlandırılır.

Tek Kişilik Oda (Single Bed Room)
Tek kişilik yatağı olan tek kişilik küçük odalardır.
Bağlantılı Odalar (Connection Room)

Geçmeli odalardır. Aralarında (koridora geçmeden) geçiş olanağı olan iki veya daha fazla sayıdaki odalardır. Bu odaların tamamı yatak odası olarak düzenlenir. Bağlantılı odalar ara kapının kapalı tutulması koşuluyla bazen ayrı ayrı odalar olarak da müşteriye satılır.

Üç Yataklı Oda (Tripleks Room) 

Üç yataklı odadır. Otellerde genellikle odalar iki yataklı olarak düzenlenir. Extra olarak konulan ilave yataklarla oluşturulan odalara da “Tripleks Room” adı verilmektedir. Ayrıca, birbiriyle bağlantılı üç katlı lüks dairelere de “triplex oda” denilmektedir.

Çift Kişilik Oda (Double Bed Room)
İki kişilik tek geniş yatağı olan odalardır. Bu odalar, “Frenchbed” yataklı oda olarak da adlandırılmaktadır.

 

İki Kişilik Oda (Twin Room) İki tek yatağı olan oda çeşididir.
Studio Oda
Yatağa dönüştürülebilen divanı olan ve oturma odası olarak düzenlenen odalardır. Bu odalar genellikle oturma odası ve yatak odası olarak kullanılmaktadır.
Otel inşa planları hazırlanırken kat ve yatak odalarının düzenlenmesindeki öncelikli amaç, müşterilerin isteklerinin sınırlı bir alan içinde ve ekonomik koşullara uygun olarak karşılaması olmalıdır.
Genel olarak odaların büyüklükleri otelin sınıfına ve odanın kullanış amacına göre değişmektedir. Aşağıda yalnızca fikir vermek için otel odalarının ölçülerine ait bir tablo verilmiştir.
Tek Yataklı Oda: 12.00 m2

Çift Yataklı Oda : 16.00 m2

Süit Oda : 16-33 m2

Studio Oda : 27-40 m2

 

ODALARDA KULLANILAN MALZEMELER VE ÖZELLİKLERİ


Otel odalarının müşteri ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde düzenlenmesi için, odalarda bazı araç-gereç ve malzemelerin bulunması gerekmektedir. Bu temel donanım ve dekoratif amaçlı malzemelerden bazılarının aşağıda açıklanmaktadır.

Televizyon
Günümüzde tüm otel odalarında kullanılan önemli bir eşyadır büyüklüğüyle orantılı ekran büyüklüğünde olması ve süitlerde oturma tarafına, diğer oda türlerinde ise, yatak odalarında televizyon sehpası ile birlikte kullanıma sunulması gerekmektedir.

Buzdolabı
Odalarda minibar şeklinde kullanılmaktadır. Genellikle, süit oda düzenlenmekle beraber günümüzde, her tür oda dizaynında kullanılmalıdır. Bazı otellerde mobilyalı kaplı türleri tercih edilmekle beraber, g, dolaplar içinde kullanımına da rastlanmaktadır.

Sehpalar

Sehpaların odadaki mobilya cins ve renginde olması gerekmektedir Her iki veya üç koltuğa bir adet sehpa sayısı ile kullanılmaktadır. Öle oda büyüklüğüne bağlı olarak değişmektedir.

Koltuklar

Rahat oturulacak şekilde odadaki renklerle uyumlu ve her yat;: adet olarak kullanılmalıdır.

Puflar
Aynalı komidenler önünde kullanılan arkalığı olmayan küçük taburelerdir. Fazla yer kaplaması söz konusu olmadığından özellikle küçük odaları için tercijh edilen bir mobilya türüdür.

Gardırop

Odadaki yatak sayısına bağlı büyüklükte düzenlenir. Genellikle yerden tasarruf amacıyla sürme kapılı olarak dizayn edilmektedir. Bazı odalarda gece kullanımını kolaylaştırmak için içi aydınlatılır. İçine konulacak elbise askıları sabit türden seçilmelidir.

Bagajlık
Genellikle gardıropların belli bir bölümü bu amaçla kullanılmakla beraber, bazı durumlarda sabit şekilde odadaki mobilya cins ve rengi ile uyumlu olarak düzenlenmiş bagajlıklarda bulunmaktadır. Ancak, yerden tasarruf amacıyla portatif bagajlıklarda kullanılabilmektedir.

Komodinler

Yatak başlarında kullanılan bu küçük mobilyaların, cins ve renk olarak oda mobilyalarıyla uyumlu olması yanında , yanında , yatak yüksekliği ile orantılı olmasına dikkat edilmelidir. Komodinler iki yataklı ( twin Room ) odalarda iki yatak arasında bir adet tek kişilik ( single room ) odalarda yatak başında bir adet ve double – bed odalarda ise ; yatağın iki başına konularak kullanılır.

Aynalı komodinler
Yatak odalarının en önemli mobilyasıdır. Çekmeceli ve aynalı olarak tanzim edilirler. Dikiş poşeti, kolonya, mendil vb. aksesuarlar genellikle komodin çekmecesine konulmaktadır. Aynalı komodinler her tür odada bir adet olarak düşünülür.

Abajurlar
Yatak başlarında ye sehpa üzerinde kullanılabilecekleri gibi yatak üzerinde duvara sabit aplikler halinde de düzenlenmektedir.

Çöp Sepetleri
Çöp sepetleri, aynalı komodin altında ve banyoda kullanılmaktadır. Her iki alanda kullanılan çöp sepetlerinin aynı cins olmaması gerekmektedir. Özellikle, odada kullanılan çöp sepetlerinin dekoratif olması istenildiğinde banyodakilerin çabuk temizlenen sert plastikten olan türlerden seçilir.

Yastıklar
Yastıklar piyasada kuştüyü pamuklu yünlü ve elyafla dolu olanlarına farklı adlarla satılmaktadır. Kuştüyü yastıklar kare şeklinde diğer yastık türleri ise dikdörtgen şeklindedir.

Battaniyeler
Kışlık otellerde yatak yapımında kullanılan malzemedir. Yün yumuklu, sentetik karışımlı olarak piyasada bulunan battaniyeler, işletmede bulunduğu iklim koşullarına ve mali gücüne göre farklı cinste tercih edilmektedir.
Battaniyelerin, tek kişilik yataklar için en az 190×225 cm; çift kişilik yataklar için en az 200×225 cm. ölçülerinde olması tercih edilmektedir

Perdeler


Perdeler, dekor (kalın) perde, güneşlik ve tül perde olmak üzere 2 gruba ayrılır. Ölçüleri pencere büyüklüğünün (en) üç katı olarak düşülmelidir. Rengi odayla uyumlu olmalıdır. Kolay temizlenebilir kumaş düşünülmesi de perde seçiminde önemli bir konudur.
Dekor perdelerinin baş taraflarının oynamayacak, sağa sola çekilmeyecek şekilde sabitleştirilmesi gerekmektedir. Bu durum perdenin duruşunu ve kullanımını kolaylaştırmaktadır. Baş tarafın sabitleştirilmesi nellikle perdenin son anahtarının iki stoper arasına sıkıştırılması sureti ile yapıldığı veya baştaki anahtarların biri birine dikilmesiyle sağlanabilin dir. Tül perdelerde korniş başlarına birer adet stoper kullanılır, sabitleştirme yapılmaz.
Banyolarda kullanılan duş perdelerinin ise, sentetik ipeklikte kunmuş kumaş üzerine plastik pres edilerek su geçirmez hale getirilen kumaşlardan seçilmesi temizliği ve estetiği açısından uygun olmakta. Ancak günümüzde banyolarda duşa kabin sistemlerinin kullanılması perdelerinin kullanımını azaltmaktadır.

Şilteler
Yatak şiltelerinin yazlık ve kışlık tarafları bulunan ortopedik şilte türlerinden seçilmesi gerekmektedir. Şiltelerin karyola (yatak) ölçüleriyle de uyumlu olmasına dikkat edilmelidir.

Miflon
Şiltenin kirlenmesinin önlenmesi, çarşafın daha güzel ve dolgun görünmesi için kullanılan koruyucu bir malzemedir.

Yataklar (Karyolalar)
Otel odalarındaki en önemli eşya grubudur. Yataklar, temizliğinin kolaylığı nedeniyle mobilyasız türden seçilmelidir. Bu amaçla, piyasada ikiz yatak adıyla satılan yatak türleri otel odaları için en kullanışlı yatakları oluşturmaktadır. Temizlik için harcanan sürenin ortadan kaldırması yanında; bu yataklarda şilte yatak içine fazla oturmadığından, kat görevlisinin yatağı daha kolay, rahat ve muntazam yapmasının sağlanır.
Kısacası, bu yatak türü hareket ve zamandan tasarruf sağlayarak kat görevlilerinin oyalanmasını ortadan kaldırır. Ayrıca, yatakların başucu taraflarındaki ayaklarında tekerlek olması da, yatak altlarının temizliği sırasında çekilmelerini kolaylaştırdığı için aranan bir özelliktir.

Havlular


Otel odalarında banyolarda kullanılan bu malzemeler yatak sayısına göre bir büyük (banyo) havlu, bir küçük olarak konulur. Ayrıca, her banyoda bir adet ayak havlusunun da konulması gerekmektedir.
Havlular kadife ve pamuklu türde seçilebilmektedir. Pamuklu havlular suyu kolay emdikleri için tercih edilmektedirler.
Banyo havlularının ölçüleri : 140 x 80 cm. El havlularının ölçüleri: 30 x 70 cm.
Ayak havlularının kalınlıkları veya ölçülerinin küçük havlulardan farklılaştırılması (genellikle daha büyük düşünülürler) gerekmektedir. Bornozlar günlük kullanımlarda yer almayan bir malzemedir.

Yastık Kılıfı
Yatak yapımında genellikle, zarf usulü yastık kılıfları tercih edilmelidir. Daha güzel görüntü ve kolay kullanım için çarşaflarla aynı renkte olması ve yastık ebatlarının en ve boyundan 5-7 cm. fazla ölçülerde düşünülmesi gerekmektedir.

Yatak Örtüsü


Yapılan yataklar üzerine örtülürler. Yatak örtülerinin etekleri zemin kadar düşürülmeli, büzgüleri ve dikişi muntazam olmalı ve oda renkleri uyumlu bir renk ve desende seçilmiş olmalıdır.
Yatak örtülerinin yastık sarma payı denilen ve baş tarafından 75 cm uzunluğu gerektiren payı asla unutulmamalıdır. Mobilyalı yataklarda kullanılan yatak örtüleri zemine kadar uzanması gerekli değildir. Bu yatakları örtü, şilte büyüklüğüne göre ayarlanır.

Pikeler
Pikeler, yatak örtüsü ile karıştırılmamalıdırlar. Pikeler, yazlık perdelerde veya yaz sezonunda battaniye yerine kullanılan malzemeleri Pikeler, yazlık tesislerde yatak yapımında battaniye yerine kullanılabilir tedir. Ancak, pikelerin yatak yapımında kullanılabilmeleri için, kolay buruşmayan sık dokulu kumaşlardan seçilmiş olmaları gerekmekte Ayrıca, pike ile yapılan yataklarda da iki çarşaf kullanılmalıdır. Bazı perdelerde pikeler üst çarşaf yerine ve tek çarşafla kullanılmaktadır. Bu yapımı, pikelerin kirlenmelerine ve sık sık yıkanmalarına neden olduğu yanlış bir uygulamadır.

Çarşaflar
Yatak yapımında kullanılan temel malzemelerdir. Otellerde geneli temizliğin simgesi olmaları nedeniyle beyaz renkli olarak seçilmekti Beyazın kaynatmaya dayanıklı olması da, ayrıca seçilme nedeni olma dır. Çarşaflar genellikle patiska denilen kumaştan seçilmek! (Yıkanmaya dayanıklılığı ve çabuk ütülenebilirliği nedeniyle). Çarşafı istenilen ölçülerde olması yatak yapımını kolaylaştırmaktadır. Bu net! genellikle diktirilmeleri daha uygun olmaktadır.

Çarşaflar diktirilirken konulara dikkat edilmelidir.

- Alt ve üst çarşaf da aynı ölçüde ve renkte olmalıdır.
- Kenar dikişleri l cm. kalınlıkta ve sağlam iplikle çift kat dikilmelidir. Yıkanmalarda kolay sökülmemesi için dikiş oldukça önemlidir.
- Çarşafların başucunun 2 cm.; ayak ucunun l cm. olarak kalınlıkla katlanması sık rastlanan bir uygulamadır. Bu şekildeki yanlış uygulama, çarşafın belli tarafının ayakucu, yine belli bir tarafının başucu olarak kullanımını getirmekte ve sonuçta, çarşafın ayakucu tarafının çok çabuk eskimesine neden olmaktadır. Bunu önlemek için, çarşaf katlamasında böyle bir farklılaşmaya gidilmemesi gerekmektedir.
- Çarşaflık kumaşın dokusu sık dokunmuş olmalıdır.
- Çarşafın eni hesaplanırken; döşek (şilte) eni + şilte yüksekliği + katlama payı şeklinde hesaplanmalıdır. Aynı işlem boy uzunluğu için de yapılarak çarşaf ebatları bulunmalıdır.
Örneğin; tek kişilik standart şilte eni 90 cm. ; boyu 190 cm. olan bir yatak için gerekli olan tek kişilik çarşaf ölçüsü:
En = 90 cm. + 25 cm. + 10 cm. = 125 cm.,
Diğer tarafın katlama ve yüksekliği de 35 cm olarak eklendiğinde, 160 cm.
Boyu = 190 cm. + 25 cm. + W cm. = 225 cm. ;
Diğer tarafın yükseklik ve katlama payı olan 35 cm. eklendiğinde, 260 cm. olmaktadır.
Yani bu çarşafın ebatı = 160 cm. 270 cm. ‘dır.

Bukletler
Odalarda eşantiyon olarak konulan tanıtıcı ve dekoratif malzemelerdir. Dikiş poşeti, şampuan, duş bonesi, köpük, kâğıt mendil, kâğıt terlik vb. Bu malzemelerin çeşitleri ve sayıları otelin mali gücüne göre değişmektedir. Ayrıca, yine odalarda eşantiyon amacıyla kullanılan sumenler, zarf, kağıt, kalem ve tanıtıcı kataloglar da bulunmaktadır. Bu malzemelere “oda kitleri” denilmektedir. Gerek “bukletler “gerekse “oda kitleri” müşterinin küçük çapta ihtiyaçlarına cevap verdiği gibi, otelin iç ve dış tanıtımına da yardımcı olmaktadır.

Lavabo
Lavabolar, kaliteli seramikten yapılmış olmalıdır. Yüksekliği 70 cm.’yi aşmamalıdır. Lavabonun ayaklı türden ve tezgahlı olarak düzenlenmesi estetik açıdan önemli bir tercih unsuru oluşturmaktadır.

Klozet
Kolay temizlenebilir ve lavabo ile aynı cins ve renkte olmalıdır.

Bide
Klozetin yanında yer alır. Klozeti tamamlayıcı bir donamında Klozetle aynı cins ve renkte olmalıdır.

Küvet
Genellikle beş yıldızlı otellerde ve dört yıldızlı otellerde kullanıla banyo malzemesidir. Tüm süit odalarda kullanılmakla beraber, diğer türleri için duş teknesi kullanımı daha yaygındır. Küvetlerin zemini kaymayı önleyecek şekilde düzenlenmiş ve diğer banyo aksamı ile uyumlu renkte olmalıdır. Küvet tıkaçları küvete yakın yerde bulundurulmalı ve paslanmaz zincirlerle küvete monte edilmelidir.
Kullanılan bu malzemelerin kaliteli ve yeterli miktarlarda olması otelin yıldız sayısı için gerekli olan puanı almasına yardımcı olmaktadır. nedenle, otel odalarında kullanılan bu malzemelerin seçimine özen gösterilmelidir.

Örneğin;
Koltuk : İki kişilik odalarda her yatak için bir koltuk ve bir sehpa konulmuşsa ( 3 puan ). Eğer odada bir koltuk varsa ( l puan) .
Telefon : Her odada dışarıya direk bağlantılı ise ( 6 puan ) santralle dışarıya bağlantı yapılıyorsa ( 3 puan ).
Lavabo : Tezgahlı lavabo, büyük ayna ile birlikte ise ( 4 puan ) ayaklı lavabo (3 puan), normal lavabo ( 2 puan ).
Havlu : Banyo havlusu ( l puan ) .
Yatak Örtüsü : Odanın dekorasyonu ile uyumlu yatak örtüsü
( 2 puan).
Televizyon : Her odada renkli ielevizyon ( 7 puan ). İstenildiğinde odaya getirilen televizyon (2 puan ).
Buzdolabı : Her odada minibar (6 puan). Minibarın mobilya olması veya mobilya kaplı olması durumunda (7 puan).

T.C
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ

öğretim görevlisi: SEVGİ GÖKTEPE

HAZIRLAYANLAR :
BÜLENT CENGİZ    METE SOYSAL

KAYNAKÇA
Kat Hizmetleri Yönetimi, Yrd. Doç. Dr. Meryem Akoğlan kozak

6 yorum

  1. fatih aktaş Diyor ki:

    çok güzel olmuş elinizi sağlık

  2. NuMeNoRe Diyor ki:

    Emeğinize sağlık. Bir Turizm öğrencisi olarak bu bilgiler çok işime yaradı ve ödevimde kullanıcam. Mükemmel mükemmel mükemmel

  3. Mahmut Kakillioglu Diyor ki:

    Hersey icin tesekurler,emeginize saglik,kizimin business odevi icin yararlandik.harika

  4. Mahmut Kakillioglu Diyor ki:

    Oda resimlerini daha cekici koyabilirdiniz

  5. otel şahin ağrı Diyor ki:

    tebrikler bı turızmcı olarak okudum çok faydalı bilgiler var emeğinize elinize sağlık arkadaşlar

  6. halef Diyor ki:

    çok güzel aydınlatıcı olmuş

Yorum Yapın

Önemli not : Yorumunuz denetim için bekliyor.. Yazıya uygun olmayan yorumlar yayınlanmayacaktır.