TURİZM VE OTELCİLİK PORTALI

SAGLIKLI BESLENMENINTEMEL SARTLARI

Yazar on Eki 21st, 2008

Sağlıklı beslenmenin temel şartları aşağıda özetlenmiştir:

a) Günlük olarak lif açısından zengin gıdalar alınmalı,
b) Şekerli ve unlu gıdaların tüketimine dikkat edilmeli,
c) Yağ tüketiminde ölçülü davranılmalı,
d) Hayvansal yağlardan çok bitkisel sıvı yağlar alınmalı,
e) Günlük yeterli protein alınmalı,
f) Tüketilen protein daha çok hayvansal kaynaklı protein olmalı,
g) Yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılan maddeler dönüşümlü olarak seçilmeli,
h) Uygun hazırlama ve pişirme yöntemleri uygulanmalı,
i) Öğünlerin uygun zamanda yenmesine dikkat edilmeli,
j) Keyif verici gıdaların (çay, kahve gibi) tüketiminde ölçülü davranılmalı,
k) Hijyene özen gösterilmelidir.
l) Spor yapmak yaşamın önemli bir parçası olmalıdır.

Buna karşın,Yetersiz besleneme sonucu;

a) Beyin ağırlığında,
b) Beyin hücrelerindeki DNA ve RNA miktarlarında,
c) Beyindeki lipit, kolesterol ve protein miktarlarında,
d) Toplam beyin hücre sayısında,
e) İki sınır hücresinin uzantıları arasındaki bağlantı bölgelerinin sayısında,
f) Sinir lifini saran protein ve lipit yapısındaki kılıf miktarlarında azalmalar olmaktadır.

Protein ve enerji tüketimi yetersizliğinde büyüme oranı da yavaşlamaktadır. Vücut ağırlığında meydana gelen problemler daha sonra tedavi edilebilirse de beyin üzerinde oluşan bozukluklar giderilememektedir. Protein ve karbonhidratlar gibi diğer besin öğeleri yetersizlikleri büyüme ve gelişimi de olumsuz yönde etkilemektedir. Beslenmeyle bireyin beyin gelişimi, davranışları ve diğer çevresel faktörler arasında etkileşimler vardır.

Dengeli beslenmeyle, beyin hücrelerinin çoğalması, şekillenmesi, dolayısıyla beyinin kimyasal ve fizyolojik yapısının gelişimi sağlanmış olur. Çevre şartları, diyet kalitesini etkileyerek dolaylı yoldan beyin gelişimini etkiler.

Yetersiz ve dengesiz beslenme kişinin fiziksel ve zihinsel gelişimini gerileten, sağlıklı yaşam süresini kısaltan, iş verimini azaltan etmenlerin başında gelir.

Beslenme yetersizliklerini en duyarlı olan grup, bebek ve çocuklardır. Beslenme sorunlarının olumsuz etkileri, bebek ve çocuk ölüm hızındaki artış, çocuklarda fiziki ve zihinsel büyüme ve gelişme geriliği, enfeksiyonlara karşı dirençsizlik seklinde ortaya çıkmaktadır.

Yetersiz ve dengesiz beslenme, hastalıklara yakalanmayı kolaylaştırdığı gibi çeşitli hastalıklar da yol açar. Beriberi pellegra, kwashiorkor, raşitizm, kansızlık (anemi) ve guatr beslenme yetersizliği hastalıklarındandır. Kızamık, boğmaca, difteri gibi çocuk hastalıkları ile solunum yolu hastalıkları yetersiz ve dengesiz beslenen gruplarda sık görülmekte, ağır seyretmekte ve bir kısmı da ölümle sonuçlanmaktadır.

Tüm bunların yanı sıra, dünyada milyonlarca insan yetersiz beslenme sonucu oluşan hastalıklarla mücadele ederken, yanlış ve aşırı beslenme sonucu ortaya çıkan hastalıklar yüzünden çalışamaz hale gelen hatta yaşamını yitiren insanlarda mevcuttur.

Ekonomik yönden; iyi beslenmeyen bireylerin fiziksel ve zihinsel gücünde azalma ortaya çıkmaktadır. Bunun sonucu olarak her alandaki çalışmalarda verim düşer, üretim hızı azalır, kaynaklardan yeterli ölçüde yararlanılamaz. Beslenme sorunları ile karşı karşıya kalınan hastalıklar nedeniyle sağlık harcamaları, artan ekonomik kayıplar ortaya çıkar. Yatırımların karşılığı alınamaz. Sağlık, ekonomi, eğitim ve üretim sorunları artarak birbirini zincirleme şekilde olumsuz yönde etkiler.

Bütün uygar ülkelerin aşağı yukarı hepsinde, özellikle koroner damar hastalıklarından korunmak, aşırı şişmanlık, nedensiz yorgunluk, yüksek tansiyon gibi rahatsız edici durumlara düşmemek için, milyonlarca insan dengeli beslenme ve yaşam boyu spor yapma alışkanlığını kazanmaya çalışıyor.

Dayanıklılık kazanılabilir, muhafaza edilebilir, fakat düzenli egzersizle desteklenmelidir. Yaşadığımız zamanı durduramayız veya yavaşlatamayız. Buna rağmen, vücudumuzda ileri yaşlarda arzulanmayan değişiklikleri yavaşlatmamız mümkündür. Spor antrenmanları ve dengeli beslenme hayatın getirebileceği zorluklara karşı koyabilmek için dayanıklılık sağlar. Kuvvetli sıkı kaslar, gün içinde size enerji ve direnç sağlayarak yaşadığımız sürece sağlıklı ve mutlu olmamızı sağlar.

Sağlıklı yaşamın kazanılması, sağlıklı ailelerin çoğalması, sağlıklı ve kuvvetli topluma sahip olmak için; dengeli beslenme ve spor yapmanın, yukarıda açıklanan faydalarına ve ilkelerine inanmak, yaşantımızı bu ilkelere göre planlamakla mümkün olacaktır.

1 yorum

  1. buse Diyor ki:

    odevım ıcın ıse yaradı tsk

Yorum Yapın

Önemli not : Yorumunuz denetim için bekliyor.. Yazıya uygun olmayan yorumlar yayınlanmayacaktır.